Knihy, ruže a Jules Verne


„Všeobecná konferencia UNESCO na svojom 28. zasadaní roku 1995 prijala rezolúciu, ktorou sa 23. apríl stal Svetovým dňom knihy a autorských práv. Tento návrh organizácii UNESCO predložila španielska vláda a prijatý bola jednomyseľne.“

23.APRÍL je špecifickým dátumom pre svetovú literatúru. V tento deň roku 1616 zomreli takí velikáni svetovej literatúry, ako Miguel Cervantes y Savedra, William Shakespeare a Inca Garcilaso de la Vega. Výročie narodenia alebo úmrtia majú v tento deň aj Maurice Druon, Halldór Laxness, Vladimír Nabokov, Joseph Pla a Manuel Mejía Vallejo.

Toľko oficiálna definícia dňa, kedy môžeme knihy s radosťou oslavovať. A môžme tak robiť celý marec mesiac knihy a samozrejme pokiaľ máme knihy skutočne radi, môžme tak robiť každý deň každého mesiaca každého roku nášho bytia. Je príjemne vedieť, že kniha si našla svoje miesto v 365 dňovej palete výročí, osláv a sviatkov. A sú krajiny, kde je tento deň výnimočný, úzko spätý  s kultúrou, históriou  a mýtickými hrdinami.

Jednýbooks_rosesm z nich je Sant Jordi alias sv. Juraj, v Katalánsku veľmi populárna postava, keďže je tu aj svätým patrónom a má vlastný sviatok a to práve 23.apríla – El Día de Sant Jordi. Tradíciou v tento deň je, že dievčence obdarúvajú chlapcov knihami a chlapci a dievčence ružami. Chlapci a dievčatá môžu byť samozrejme akéhokoľvek veku.  Je to povedzme tomu určitý ekvivalent amerického sv. Valentína po katalánsky, ale táto krásna európska verzia s knihami má podľa mňa oveľa väčšie čaro.  Opiera sa o príbeh,  podľa ktorého malú dedinku Montblanc juhozápadne od Barcelony ohrozoval drak. Pojedol všetky zvieratá Montblancu a keď už nebolo zvierat, začal pojedať dedinčanov. Každým rokov vybrali spomedzi seba jedného, aby nasýtili draka, no keď prišlo na mladučkú princeznú, kde sa vzal tu sa vzal na koni pricválal sv. Juraj, draka zabil a princeznú v poslednej chvíli zachránil. Podobné príbehy  o sv. Jurajovi možno nájsť po celej Európe, no v Katalánsku si získal výnimočné miesto. A milí Katalánci nelenili a nádherným spôsobom spojili deň ruží (ruže symbolizujú krv draka) so svetovým dňom knihy.

Ak sa v tento deň ocitnete na barcelonskom bulvári Ramblas, predstaví sa vám neobyčajný obraz bookstorepomaľovaný ružami, knihami, úsmevmi a nekončiacou vravou. Ale Barcelona je krásna vždy i bez sviatkov a osláv. Barcelonu treba zažiť, prechádzať sa v jej starých  uličkách, ktoré sa kľukatia medzi domami  s absolútne čarovnou atmosférou. Kochať sa neuveriteľnou fantáziou a ohromujúcim umením architektúry pána Gaudího, vyjsť na strechu La Pedrery,  posedieť v parku Guell. Zájsť do námorného múzea kde si nenápadne no blažene posedkáva krásna drevená ponorka, ktorá okamžite pripomenie Vynález skazy a nezabudnuteľnú Sword z filmu pána Zemana.  Nájsť dobrú rodinnú reštauráciu, kde vám pripravia to najlepšie calçots a nebojte sa zašpiniť, lebo tak sa to má jesť. Navštíviť antikvariát Hibernian Books na ulici Carrer del Montseny, nechať sa omámiť vôňou starých kníh, vybrať si aspoň jednu, alebo aj dve a pomalým krokom odkráčať k neďalekej Carrer de Jules Verne, kde si v malej pekárničke dáte k dobrej knihe dobré cortado. To je Barcelona ako si ju chcem pamäť.

Autor: MB,       foto: MB