Fusakle a podkolienky

Nie, nie, toto nie je reklama na žiadne výrobky ponožkového typu. Toto je veľmi dôležité predvianočné UPOZORNENIE, ktoré vám môže zachrániť život a ochrániť vás pred tým, aby ste sa dostali do spárov temných síl slintajúcich na dobrú prerastenú človečinu.

Je už takým zvykom, že pod Vianočným stromčekom sa malé mäkučké balíčky objavujú a tieto balíčky nás dovedú až k samotnej podstate Vianoc. Môže to tak vyzerať, že Ježiškovi Anjelici nemajú nič lepšie na robote, len ihlicami štrikovať, ale oni veľmi dobre vedia čo robia, lebo sú to anjeličkovia strázničkovia, čo nás opatrujú vo dne v noci a sú nám vždycky na pomoci.

Dnes v časoch prebytku akosi zapadá prachom skutočný význam Štedrého dňa a jeho nádhernej atmosféry. Kedy si to tak bolo, že Štedrý deň bol vyvrcholením celoročného úsilia, práce, ktorá znamenala všetko si dochovat, dopestovať, potom zožať, zozbierať, spracovať, aby bolo čo jest, piť, čo si obliecť, čím kúriť, kde hlavu zložiť a nakoniec celé hospodárstvo pripraviť na tuhú zimu. A potom, keď bolo všetko hotovo a dni krátke a studené, prišiel aj čas na odmenu. A štedrovečerný stôl sa prehýbal pod dobrotami po celý rok v tanieroch nevídanými a z každej sa ochutnať muselo, aj zvieratkám sa doprialo a pod stromčekom si každý balíček našiel. A ten, kto mal pud sebazáchovy s vierou dúfal, že v balíčku si nájde aspoň jeden pár vlnených ponožiek, čiapku, šál, či košieľky z ľanu utkanú. Lebo každý, kto bol usilovný a po celý rok pracovitý, tomu Ježiško práve takéto prepotrebné veci doniesol. A ten, kto zaháľal, lenivý bol, roboty sa nechytil, ten nič také pod stromčekom nenašiel, lebo si nezaslúžil a toho mali v merku hneď dve príšery vianočné hrôzostrašné a verte, že ani jednej sa do pazúrov dostať nechcete.

Keď za oknom zahliadnete Mačku Vianočnú, žiadne roztomilé chlpaté klbko, čo vám priasť pri nohách bude, nečakajte. Ozruta to veliká, čo lenivcov na Vianoce unáša a vraj si na nich potom pochutnáva v hlbokom tmavom lese. No to je nič proti tomu, čo s nespratníkmi a peciválmi striga, príšera to dvojtvárna nemilosrdná, menom Berta narobí. To vám radšej ani nepoviem, bo hrôza by vám behala po chrbte až do Štedrého dňa.

Nuž, tak nie len poslúchať ale aj usilovný byť treba po celý rok. A ak ste ešte Ježiškovi nenapísali, veľa času vám nezostáva, lebo na adventnom venci už štvrtá sviečka horí. Ale ak mu písať budete, určite nezabudnite v svojom lístočku spomenúť aspoň jedny fusakle či podkolienky teplučké, nech sa všetky zlé stvorenia od vás držia ďaleko a nech sú vaše Vianoce s Božím požehnaním Šťastné a veselé!


Foto zdroj: freepik.com