Gogoľov kráľ škriatkov

Najstrašidelnejšiu hororovú poviedku aká kedy uzrela svetlo sveta vraj napísal Nikolaj Vasilievič Gogoľ. Hrôzostrašný kráľ škriatkov Vij je to čo, z čoho vám naskočí husia koža, vlasy sa zježia a srdce sa zľakne vlastného tlkotu. Oj, koľká to hrôza. Voľakedy dávno boli horory jedny z mojich obľúbených a pán Stephen King bol kráľom, veď jeho The Shining, Cujo, Christine, Pet Sematary, alebo absolútne desivá Misery sú drahokamy na kráľovej korune. No, ale v istom momente, s pribúdajúcim vekom, som zistila, že sa bojím báť. Ale snáď pozbieram zvyšky mojej odvahy a poviedku Vij si prečítam. Zatiaľ bude pre mňa tajomstvom.

Cesty ku knihám sú nevyspytateľné. Okrem prekvapenia, že pán Gogoľ napísal horovú poviedku (nuž, keď človek nedáva v škole pozor, potom mu trvá tridsať rokov, kým sa niečo dozvie), bolo zoznámenia sa s jej existenciou neočakávané. Priviedol ma k nej dokument, ktorom sa objavil ukrajinský georadar VIY, ktorý bol použitý pri hľadaní pokladu na Goreckom jazere, kde si svoj palác postavil Arthur Greiser, SS-Obergruppenführer, Gauleiter a Reichsstatthalter nemcami okupovanej časti Poľska počas druhej svetovej vojny zvanej Wartheland.

Tak, ak mátete chuť zistiť prečo má georadar meno po strašidelnom tvorovi z gogoľovej poviedky a ktorá to vlastnosť ich spája, pripadne odhaliť tajomstvo strateného Greiserovho bunkru, či potopenej bronzovej gapy (orlice), niet na čo čakať. Začnite bádať, čítať, alebo si pozrite sovietsky horor VIY z roku 1967.

„Preboha, smejte sa viac, je to jediný a najspoľahlivejší liek na všetky choroby.“, a je to dobrá rada od pana Gogoľa.


Foto: záber z filmu Viy, ZSSR, 1967