Najväčší vládca morí

Ak by ste chceli vedieť, čo bolo úvodom do princípu príčinnosti a iracionálnou aplikáciou, ktorá viedla k vzniku mnohých naivných povier a astrológie, odpoveď nájdete v knihe pána Verdeta Nebo, poriadok a chaos a samozrejme v knihách, rozprávkach, povestiach a mýtoch o Mesiaci a jeho spolusúputníkov tam hore nad nebeskou klenbou.

Od samého úsvitu svojich dejín si človek všíma neochvejnú pravidelnosť, ktorá vládne vo vesmíre – striedanie dní a nocí, ročných období, mesačné fázy. Skôr ako vedel písať, poznal mesačné fázy, podľa ktorých si zostavil prvý kalendár… Veľmi skoro zistil aj súvislosti medzi mesačnými fázami a intenzitou pohybu hladiny mora.

Aj keď najznámejším vládcom morí je grécky boh Poseidon, tým skutočným a najväčším vládcom nad vodstvom neba i zeme je jediný a večný Mesiac. Mesiac ovláda nebeské vodstvo ale i to pozemské.

Mesiac naozaj riadi príliv a odliv, ibaže spolu so Slnkom. Spojenou príťažlivou silou Slnka a Mesiaca dochádza k veľkému vlnivému pohybu oceána. Treba však poznamenať, že Slnko sa na tom podieľa iba jednou tretinou.

Mesiac svoju silu dokázal i pri splne 28.marca, keď spôsobil silný príliv, tzv. skutočný príliv, ktorý je o 20% vyšší ako ten priemerný a pohol najväčšou loďou na svete Ever Given, ktorá sa zasekla v Suezskom prieplave. Ale aby sme boli spravodliví, boli pri tom aj bagre a buldozéry, egyptské, holandské a japonské remorkéry a všetci kopali a hrabali a tlačili a ťahali. A Mesiac na to všetko hľadel a keď už mal toho dosť, a nevládal sa ďalej pozerať na úmornú snahu malých pozemských tvorov, ukázal sa v celej svojej kráse, zdvihol hladinu mora a bolo hotovo.

Mesiac je jednoducho s vodou spojený. A ľudia ho pridávali do svojich príbehov ako tajnú ingredienciu záhadnosti a mystéria po celé tisícročia.


Úryvok z knihy: Jean-Pierre Verdet, Nebo, poriadok a chaos, 1997

Foto: thinkstock.com