Od Rangera k Persy, z Mesiaca až na Mars

Dnes je to presne 56 rokov, čo v Jet Propulsion Laboratory (JPL) v Pasadene tlieskali a jasali, keď nepilotovaná sonda Ranger 8 dopadla na povrch Mesiaca a fotila čo jej sily stačili, aby pomohla vybrať to správne miesto pre pristátie Apolla 11. A pred dvoma dňami ďalšia veľká sláva v JPL, keď rover Perseverance, po domácky Persy pristál na Marse, kde bude fotiť a skúmať, či tam teda voľakedy nejaký tí Marťania pobehovali. Otázka ale je, či tam niekedy budú pobehovať aj nejakí pozemšťania, možno tak ako veľký Arnie (rozumej Arnold Schwarzenegger) v už kultovom filme Total Recall, ktorému bola predlohou poviedka Philip K. Dick z roku 1966 Zapamätáme si to za vás so zľavou, ale určite si spomeniete aj na jeho romány Minory Report, Blade runner: Snívajú androidi o elektronický ovečkách, Muž vo vysokom zámku, či marťanskou tematikou prekypujúci Marsovský sklz v čase.

A keď už sme pri knihách o červenej planéte, ani nie pred mesiacom som prvý krát počula o knihe „Žena z Marsu„. Aj keď Vás hneď napadne „..nie, nie ženy sú predá z Venuše a muži z Marsu“, netrápte sa tým vôbec, lebo keď lepšie spoznáte tento príbeh, budete s obdivom ústa otvárať a pocítite úctu k tým, čo idú za svojimi snami, aj keď sú ako z toho najbláznivejšieho hollywoodskeho veľkofilmu. O Miške Musilovej, slovenskej vedkyni, marsonautke a astrobiologičke som sa dopočula z rôznych článkov, či rozhlasových relácií, o jej dlhoročnej práci pre NASA vedeckých expedíciách a hlavne o simulovaných misiách na Mesiac a na Mars. A vždy som len závistlivo preglgala, čo všetko táto mladá žena v živote zvládla. Preto ma veľmi potešila správa, že o jej živote vyšla kniha a vraj je to vskutku skvelé, dynamické a inšpiratívne čítanie na jednej strane, ale tiež pravdivý pohľad na tvrdú konkurenciu z prostredia vedeckého výskumu. Tak sa teším, keď kniha dorazí do knihovne a bude mi robiť spoločnosť v nie jeden večer čitateľský.

Michaela Musilová, Lucia Lackovičová: Žena z Marsu. Výnimočný príbeh úspešnej Slovenky, ktorá odhaľuje záhady vesmíru, Artis Omnis, 2020


Foto: Vozítko Perseverance tesne pred prvým dotykom povrchu planéty Mars. Zdroj: NASA/JPL-Caltech