Extraordinárny let holuba a hurá do stratosféry!

Bola to ozajstne strašidelná rana. Bááác. Okno v mojej kancelárii zadunelo. A potom bolo ticho. Zvuk nebol, ale obraz zostal priam grandiózny. Živé umenie nevšedného okamihu, keď vám holub vletí do zatvoreného okna a zanechá tam impozantný odtlačok celého seba (foto hore). Neviem ako pokračoval príbeh nešikovného letca. Hneď po zrážke s oknom odletel a dúfam, že niekde si lieči len hlavybôľ.

Človek, tvor vzpriamený, ktorému ako jedinému pán Boh okrem rozumu aj lýtka nadelil, žeby popri premyšľaní aj dvojnohej chôdze bol schopný, má všetko, čo mu k životu treba. Ba i to, čo mu netreba. No, ako to už býva, človek, tvor vizionár večne túžil po krídlach, ktoré sa mu pán Boh určite z dobrých dôvodov rozhodol nedopriať. Len si predstavte, že by nám ich doprial. Ako by asi tak vyzerali naše okná….múry, strechy, komíny. Pri pohľade na naše bezkrídlové motorické schopnosti a odhodlanie prekonávať samých seba v každom stave, si v skutku nechcem predstavovať tie okrídlene schopnosti.

Človek, tvor kreatívny, sa ako inak rozhodol božiu vôľu obísť a krídla si zostrojiť sám. A tak od dávnych čias ľudia fantazírovali o tom, ako vyletia do výššin až sa im to napokon podarilo. A čím sme umnejší, tým bláznivejšie nápady máme. Ako toď nedávno, zase jeden skvelý nápad ako lietať do stratosféry. Tentokrát to nebudú ruské stíhačky, ani americké rakety s kapsulami, ale japonské balóny.

Japonský startup Iwaya Giken oznámil, že plánuje spustiť komerčné lety balónom na pozorovanie vesmíru. Pasažieri nemusia byť miliardári, nemusia absolvovať intenzívny tréning ani ovládať cudzí jazyk, povedal Kejsuke Iwaja, generálny riaditeľ uvedenej spoločnosti. TASR informuje podľa správy agentúry AP…

Je to bezpečné, ekonomické a šetrné pre ľudí,“ povedal Iwaja novinárom počas predstavovania gondoly balóna. „Myšlienkou je vytvoriť vesmírnu turistiku pre každého.“ Zároveň povedal, že takto chce „demokratizovať priestor“.

Tak sa teda pozrime, koľko stojí vesmírna demokracia.

Prvé lety by mali stáť asi 24 miliónov jenov (168 000 eur), ale túto sumu chce Kejsuke Iwaja postupne znížiť na niekoľko miliónov jenov (desiatky tisíc eur). Prvé výlety do stratosféry sú naplánované už koncom tohto roka.

Už len kúpiť väčšiu pokladničku a hádzať do nej a hádzať a hádzať a hádzať …. peniažky.

Tejto ponuke by určite neodolal ani Gašparko. Ten Gašparko v červených gaťuškách a v čapici s roľničkami, čo po divadelných doskách behá a deťúrence zabáva jedna radosť. No nemyslite si, to nie je žiadna hlúposť. Gašparko, prosím pekne letel do stratosféry s profesorom Baštolínim už v roku 1933. Ale to je dlhý príbeh trilogický, o tom zase niekedy inokedy porozprávame.

My, ľudia sme tvory podivuhodne umné. Vymýslime aj nevymysliteľné. Preto sa občas človeku rozum zastaví, hlava zakrúti a občas aj sánka spadne, keď vidí koľko energie, umu a talentu je jeden človek schopný premrhat na zlobu, nenávisť a ničenie všetkého, čo sám vytvoril a potom sa ešte trpiteľsky sám sebe posťažuje, ako ťažko sa na tomto svete žije.

Urán, zdroj: NASA, ESA, CSA, STScI.

Radšej nech len premýšľa, ako do tej stratosféry vyletieť. Alebo ako sa pozerať do hlbím vesmíru. Veď sa len pozrite na úchvatné zábery z teleskopu Jamesa Webba, tie fotografie preskočili ľudskú fantáziu a ušli jej aspoň o jedem svetelný rok. A tá naposledy zverejnená fotka Uránu.., no perla medzi planétami.


Úvodné foto: MB

Zdroje: