Klobúk pána Mitterranda

Francúzi milujú tajomstvo tak, ako milujú víno. A ja milujem francúzske knihy … veď viete, hlavne tie od Julesa Verna. No neboli by to Francúzi, aby nám občas nevykonali huncútstvo a nenapísali knihu, ktorá je taká chutná ako ich čerstvé croissanty s horúcou kávou vo veľkej šálke, ktoré si vychutnáte v ich plnej lahodnosti a každá stránka vám prinesie potešenie a zväčší vašu túžbu poznať tajomstvo prezidentovho klobúka.

Antoine Laurain vhodil do života niekoľkých parížanov zabudnutý Mitterrandov klobúk a s bravúrnosťou umelca zaplietol nitky ich osudov tak dokonale, že sa neviete od knihy odtrhnúť. A tak, šikovnými ťahmi Laurainovho pera, jeho postava Daniel Mercier, pochutnávajúc si na morských plodoch, zažije vskutku ohromujúce stretnutie a zrazu, ani nevie ako a sedí len kúsok od prezidenta a počúva rozhovory na tej najvyššej úrovni štátnických klebiet a potom sa stane niečo, čo mu zmení celý život. A zmení ho aj Fanny Marquantovej, aj Pierrovi Aslanovi, aj Bernardovi Lavallierovi. A všetci naplno prežívajú úžasne silné a neopakovateľné momenty netušiac, že na nich pozerá „veľké oko“ prezidenta.

Táto kniha dýcha osemdesiatymi rokmi, vonia Parížom a chutí francúzskou noblesou so štipkou šibalstva, kde klobúk, tak záhadný, zabudnutý a stratený, hľadaný a nájdený nás cez životy neobyčajne obyčajných ľudí privedie až ku skutočnému prezidentovi Mitterandovi a jeho údajnej posadnutosti vedieť všetko o všetkom a o všetkých.

Takmer špionážny záver knihy sa len jemne a veľmi vkusne dotkne nie veľmi príjemnej časti Mittrandovho prezidentovania. Veď, málokto by ustál taký škandál ako boli „Veľké uši“ Francoisa Mitterranda, kedy vyšlo najavo, že prezident vedel o nelegálnom odpočúvaní skoro 2000 politikov, novinárov, advokátov, hercov a mnohých známych osobností francúzskeho života. Tajná služba ich pod rúškom boja proti terorizmu nezákonne odpočúvala v rokoch 1982 až 1988. Jedným so skutočných dôvodov odpočúvania, bolo vraj utajenie existencie Mazarine Pingeotovej, nemanželskej dcéry Francoisa Mitterranda a jeho dlhoročného mimomanželského vzťahu. Ale o tom si musíte prečítať už inú knihu.

Francoisa Mitterrand bol milovaný aj nenávidený, no napriek všetkému, čo jeho politickú kariéru poznačilo zostáva pre svojich krajanom veľkým politikom a neustálym zdrojom fascinácie, špekulácií a obdivu. A Antoine Laurain nemohol umocniť prezidentovu francúzskosť a odkaz budúcim generáciám lepšie ako touto milou, zábavnou a veľmi príjemnou knihou.


Foto: David Burnett , Contact Press Images

  • Mitterrandov klobúk, Antoine Laurain, Inaque, 2014
  • Presidents hat, Antoine Laurain, Gallic books, 2013 (čítané vydanie)