Kým vychladne káva…

Jemne pomletá, veľmi dobre štruktúrovaná, silná, dobromyseľná s aromatickou vôňou kakaa a mandlí. Keď si usrknete, zacítite aj sametovú korenistú chuť, ktorá sa vznáša ako opar záhadnosti a potom sa rozplynie do nádhernej medovej dochuti, z ktorej sa zakrúti hlava. Kým vychladne káva, takto krásne sa volá kniha od Toshikazu Kawaguchiho,

Chuť tejto knihy je ako prémiová káva, lebo po jej prečítaní vám vydrží nádherné príjemný pocit skvelého príbehu, je ako čokoláda, lebo jeden kúsok nestačí, je ako červené víno, lebo aj jeden dúšok sa vám usadí v hlave.

Občas mám chuť siahnuť po knihe, ktorá prichádza z ďaleka a neznáma. Nemám veľa skúseností s japonskou literatúrou, takmer žiadne, no Kawaguchicho príbeh je úchvatný. Moje očakávania boli celkom iné, ale príbehy, ktoré sú popísané na jej stránkach prinášajú na malom priestore úžasne vykreslené ľudské príbehy, citlivo, jednoducho, uveriteľne. A napriek tomu z knihy vychádza jemná para, zahaľujúca príbeh do tajomna a vy si môžete len vychutnávať príjemne mysterióznu atmosféru.

Je to jedna z kníh, pri ktorých mi je ľúto, že obraciam jej poslednú stránku. Ale netreba zúfať, stačí počkať, kým pravda vyjde najavo.


  • Kým vychladne káva, Toshikazu Kawaguchi, Lindeni, 2021