Raketa letiaca, dymiaca a nádherne strieborná

Prechádzky mestom môžu byť veľmi inšpirujúce a aj keď času je málo, v lete si ho vždy nájdem na dlhé priam až turistické prechádzky uličkami, parčíkmi, námestiami a vždy objavím niečo nové.

To že máme medzi mestskými časťami Vrakuňa a Podunajské Biskupice UFO a teda je to UFO poriadne a nejeden zelený mužíček z vesmíru by nám ho mohol závidieť, tak to viem. Ale, že objavím raketu, letiacu, dymiacu a nádherne striebornú smerujúci do kozmických diaľav, to by ma teda nenapadlo. A predsa. Neďaleko známeho domu Pocta Gaudimu „CONMEMORACIÓN GAUDÍ, A. D. 2010“, inšpirovaného nádhernou budovou La Pedrera Casa Mila, a stojaci rovno na troch uliciach Kvačalovej, Bazovej a Svätoplukovej ulici, sa nachádza malý park . Je na ňom busta a neobyčajná fontána.

Pôvodná fontána stavali ešte v roku 1961, z fotografie možno usudzovať, že niekedy v neskorú jeseň, či zimu, kdeže deťúrence na nej sú teplo oblečené. A bola to pocta úspešnému dobývaniu vesmíru Sovietskym zväzov, veď práve v roku 1961, 12 apríla Jurij Gagarin ako prvý človek vo vesmíre, obletel na kozmickej lodi Vostok-1 našu krásnu modrú planétu Zem vo výške 302 kilometrov pri rýchlosti okolo 28 tisíc kilometrov za hodinu. Niet divu, že takáto udalosť bolo inšpirujúca a na malom námestíčku vznikla úžasná fontána. Lesk fontány rokmi upadal a v roku 1974 bola raketa demontovaná, fontána zostala bez údržby a nakoniec bola nefunkčná.

Fontána v Kukorelliho parku sa dočkala obnovy až v roku 2017, kedy sa mesto rozhodlo fontánu rekonštruovať, lebo:

V parčíku na Kvačalovej ulici sa nachádza päťuholníkový bazén obložený keramickým obkladom  v strede ktorého v minulosti bola umiestnená plastika s raketou. Plastika ešte v roku 1974 bola zdemontovaná. Bazén fontány od roku 1974 nebol opravovaný. Obklad bazéna fontány z vnútornej ako aj z vonkajšej strany bol značne poškodený, polámaný a značne popísaný.  Z dôvodu nespokojnosti obyvateľov ako aj Mestskej časti Bratislava Ružinov sme pristúpili k jej obnove. Práce na obnove fontány boli ukončené koncom júna. Fontána bola uvedená do prevádzky bez ústrednej plastiky. V roku 2018 plánujeme nainštalovať aj dlho chýbajúcu plastiku.

Generálny investor Bratislavy, 2017

A v roku 2018 bola naozaj a aj vďaka obyvateľom okolitých domov združených OZ Kukorelli opäť nainštalovaná raketa a tento krát to nebola len bezduchá plastika. Nová raketa má inštalované trysky, aby mohla krásne „dymiť“ vodnú paru a vo fontáne je umiestnené farebné osvetlenie, ktoré jej prinavrátilo lesk a slávu.

Ako už na prvý pohľad vidieť z dobových fotografií, pôvodná raketa mala iný sklon, a teda ja aj inú trajektóriu letu do vesmírnych výšin, ale čo na tom záleží, je úžasné, že sa takáto unikátna myšlienka vrátila do verejného priestoru.

Plánovanie Bratislavy za socializmu bolo v skutku premyslené a malo svoje tematické zamerania a zdá sa, že na ňom pracovali aj milovníci vesmíru. Ako inak by na sídlisku Ostredky vznikli ulice ako Galaktická, Obežná, Raketová, Súhvezdná, Uránová, Sputniková alebo Mesačná a všetkému tam hviezdi fontána pod názvom Kozmický kameň. Ale čo sa musí uznať, aj paneláková výstavba umožnila vzniku mnohým fontánam, sochám, mozaikám, plastikám a iným umeleckým dielam, ktoré doteraz obohacujú verejný priestor Bratislavy. Veľakrát sú to miesta, okolo ktorých chodíme denne a vôbec si neuvedomujeme aké klenoty obchádzame nepovšimnuté. Je to možnosť objavovať a spoznávať, stačí mať oči otvorené.

No, a zostáva už len povedať kto bol Kukorelli, ktorý má v parku aj svoju bustu z dielne akademického sochára Ladislava Ľ. Polláka z roku 1969. Ľudovít Kukorelli bol významný slovenský bojovník proti fašizmu, partizánsky veliteľ a vojenský letec. Počas Slovenského národného povstania zahynul za záhadných okolností a o jeho smrti sa doteraz vedú polemiky, padol v boji alebo bol zavraždený? O jeho živote vyšla kniha historičky Heleny Pažurovej pod názvom „Ľudovít Kukorelli“ a vznikol aj životopisný film „Život na úteku“ (1975) a jeho voľné pokračovanie „Choď a nelúč sa“ (1979), kde ho herecky stvárnil Milan Kňažko. Ľudovíta Kukorelliho in memoriam vyznamenali Čs. vojnovým krížom 1939, Radom SNP I. triedy, medailou Za chrabrosť, Radom Červenej hviezdy a povýšili ho do hodnosti majora.

A tá raketa je fascinujúca.

Text a foto: MB


Zdroje: