Trolejbusy, sódovka a knihy

Vedeli ste, že prvý elektromotor na svete skonštruoval rodák z obce Zemné, ktoré sa nachádza v okrese Nové zámky? Tým konštruktérom bol slovenský vedec a fyzik Štefan Anián Jedlík, ktorého rodičia sa do Nových Zámkov prisťahovali z Liptova za prácou. Elektromotor skonštruoval už v roku 1828 a plodom jeho geniálnych myšlienok bolo aj dynamo , magnetický čap, ktorý sa neskôr stal súčasťou elektrického rušňa a podľa mňa medzi jeho super vynálezy patrí prístroj na výrobu sódovky. Takže vždy, keď si dávate sifónikovú vodu spomeňte si na skvelého vynálezcu pána Jedlíka. Pretože, podľa jeho patentu stroja na výrobu sódovej vody zriadili v Bratislave prvú výrobňu sódy v Uhorsku. Štefan Jedlík bol v roku 1873 za svoje vynálezy na svetovej výstave vo Viedni vyznamenaný medailou za pokrok.

Nuž, napriek tomu, že pán Jedlík skonštruoval prototyp unipolárneho dynama štyri roky pred pánom Siemensom, svoje vynálezy si nedal patentovať a tak pán Siemens nelenil a v roku 1879 predstavil na berlínskej výstave prvú elektrickú lokomotívu a čo nevidieť v roku 1895 sa už aj bratislavčania vyvážali električkami. A o pár rokov neskôr, v roku 1909 sa začala výstavba bezkoľajovej elektrickej dráhy pre elektrický automobil s vrchným vedením, po našom trolejbus.

Toto všetko a ešte viac z histórie trolejbusov sa dočítate v skutku nádherne spracovanej knihe Trolejbusy v Bratislave 1909 – 2019, s množstvom dobových fotografií, schémami trolejbusových liniek a tratí, časovou osovou, ktorá prehľadne zobrazí najvýznamnejšie míľniky trolejbusovej MHD v meste. Čo je úplne super, nájdete tam aj prehľad vozidiel, ktoré kedy premávali Bratislavou aj s ich rokmi prevádzky a evidenčnými číslami.

A podľa týchto informácií môžem s pokojom v duši povedať, že dňa 23.apríla 2022 som sa počas bratislavských mestských dní odviezla z Cintorínskej ulica až do samého depa DPB na Hroboňovej na historickom trolejbuse Škoda 9 Tr s evidenčným číslom 53, ktoré uviedli do prevádzky začiatkom šesťdesiatych rokov. A že išla do kopcov … A v depe bolo na čo pozerať a tam mi do oka padla aj táto nádherná kniha, ktorú ste si mimochodom v depe mohli kúpiť za smiešnych 5 Eur.

Tento deň bol ale nie len o trolejbusoch ale aj o knihách. 23.apríl je predsa Svetový deň knihy, v Španielsku známi Sant Jordi. A preto moje kroky neobišli ani niekoľko knižných búrz, ktoré sa v tú sobotu konali a že to neboli kroky zbytočné svedčí taký skvost, ktorý pribudol do mojej knihovničky, ako Škola moderného videnia od Ivy Mojžišovej, či veselé Zvonodrozdovo od Gabriela Chevalliera a staré slovenské vydanie francúzskej klasiky Citová výchova od Gustava Flauberta.

Deň kníh sa mi opäť podarilo osláviť tak ako sa patrí, medzi knihami.


Foto: MB

  • Trolejbusy v Bratislave 1909 – 2019,  Matej kavacký a kol., 2019