Deň dva

Skúste si predstaviť život bez merania času. Asi to nedokážete. Viete aký je mesiac, rok, deň v týždni. Na stene alebo palubnej doske vášho auta máte hodiny. Máte rozvrh, kalendár, čas na večeru alebo film. Ale všade okolo vás, je meranie času ignorované. Vtáky nemeškajú. Pes nekontroluje hodinky. Jelene sa netrápia kvôli blížiacim sa narodeninám.

Iba človek meria čas. Iba človek odbíja hodinu. A kvôli tomu iba človek trpí paralyzujúcim strachom, ktorý neznesie žiadny iný tvor. Strach z uplynutia času.“ .. napísal vo svojej láskavej knihe Time keepeer (Strážca času) Mitch Albom.

Na displeji svieti 22:22. Je dvadsaťdva hodín dvadsaťdva minút dvadsiateho druhého február dvetisícdvadsaťdva. Len pre lepšiu predstavu je to nejak takto 22:22 22.2.2022. A k tomu je aj druhý deň v týždni. No nie je to rozprávkovo magické. Od kedy niekoho napadlo merať čas a potom pre našu lepšiu organizovanosť vymyslelo ľudské plemä ešte aj kalendár, na nás čas kuká z každej škáry. Čas tá neuchopiteľná veličina.

Nuž, tak sme si to teda vymysleli meranie času. A takých časových údajov ako máme práve dnes sa v histórii našej pozemskej veľa nezaznamenalo a pri všetkej úcte k neumierajúcej snahe o dlhovekosť, naša generácia sa už po druhý krát nedožije tejto nádhery. Jedine, že by sme si požili ešte zo dvesto rokov. A táto naša nevšedná posadnutosť zaznamenávať plynutie času nemohla zostať nepovšimnutá ani v Stratenej knižnici. A ak by vás zaujímalo čosi viac o histórii merania času, vcelku pekne spracovaná kniha Kalendář aneb kniha o věčnosti a času od Evy Kotulové s množstvom zaujímavých ilustrácií by mohla byť príjemný spôsob ako stráviť trochu z vášho času. A ako autorka hneď v úvode upozorňuje láskavých čitateľov, že jej úmyslom nebolo napísať vyčerpávajúci vedeckú prácu o počítaní času na našej planéte, snažila sa len vysvetliť ako sme k nášmu kalendáru prišli a ako ho chceme zmeniť.

No, je čas sa pobrať k spánku, lebo čas na vstávanie príde ešte pred brieždením a potom tie hodiny už neprestanú tikať a čas si bude plynúť ….


Foto: freepik.com

  • Time Keeper, Mitch Albom, Sphere, 2013
  • Kalendář aneb kniha o věčnosti a času, Eva Kotulová, Svoboda, 1978