Balím kufor …

Leto zabúchalo na dvere a ani poriadne nepočkalo, kým sa otvoria a zalialo nás v celej svojej horúčave. Človek dostane chuť zbaliť kufor a vybrať sa slnkom zaliatými cestami niekam do tieňa, kde ho osvieži príjemný vánok mrazivého dobrodružstva.

Možno od tej horúčavy, možno len tak, sa mi prisnil sen o konci sveta. Všetci sa niekam chystali, ale nebola to panika ani strach. Môj kufor bol zbalený a vtedy mi to došlo. Načo mi je kufor, niet kam ísť a mám pred sebou len jeden deň. Toľko ešte zostávalo do konca sveta… v mojom sne. Jeden deň. A mňa nič lepšie nenapadlo ako naskočiť na elektrickú kolobežku nádhernej béžovej farby s veľkým guľatým svetlom vpredu a ladnými líniami pripomínajúcimi Vespu a uháňať s vetrom vo vlasoch do neznáma. Koniec neprišiel. Spoza kopca, kam som sa dopravil na svojej béžovej kolobežka uvedomelo vezúc so zapnutou sirénou a majákom ministra zdravotníctva (len pripomínam, bol to sen), sa zjavil Svoriteľ, ktorý zostúpil z Kráľovstva nebeského, pozeral na nás, ľudstvo nepodarené a dal nám ešte šancu. A tak som zaparkovala svoju béžovú kolobežku a život išiel ďalej.

Nemám kolobežku. Ale mám kUFOr. Prázdny a odložený v šatníku. Čerstvo upratanom. A mám ešte jeden kufor, plný vskutku úchvatných príbehov. Kufor. Kniha na nenáročné letné čítanie. Aj do horúčav. Pre tých, ktorí zažili časy, kedy sme oslavovali dokonalosť sovietskeho zriadenia, to bude milé zaspomínanie si na dobu minulú so sviežim nadhľadom a neraz aj širokým úsmevom na tvári. Sergej Dovlatov vyťahuje zo svojho Kufra príbehy, v ktorých bez zdĺhavého, zaťažujúceho filozofovania, no s čistou obyčajnosťou a ľahkosťou načrtá fungovanie vtedajšej sovietskej spoločnosti s absurditami, nad ktorými sa radšej zasmejme. Radšej veru. Lebo svet absurdností je večný a ľudská hlúposť nekonečná. Skoro ako vesmír.

A tak, keďže Je nám teplo, osviežme sa S Hudbou Vesmírnou. Dnes mám tu náladu si tento song spievať…


  • KUFOR, Sergej Dovlatov, Absynt, 2021
  • Je nám teplo, S Hudbou Vesmírnou