Odkaz sv. Kornela deťom

„Chlapci a dievčatá, čítajte teraz! Teraz je to pre vás naozajstné vzrušenie, niečo nové, čo vám prinesie hlboké zážitky. Keď tie knihy prehliadnete a až v dospelom veku pochopíte, že treba čítať, už vám literatúra nikdy nedá to, čo by vám dala teraz.“

Sv. Kornel, patrón knihomoľov ako Peter Krištúfek hovorieval, nie je nik iný ako nenahraditeľný, nenapodobiteľný a tým najfantastickejším spôsobom svojský, pán Kornel Földvári. A niet väčšej pravdy aká tá, ktorú odkázal všetkým deťom, dietkam, deťúrencom, adolencentom a pubertiakom a všetkým milým malým stvoreniam, ktoré práve prvého júna oslavujú svoj deň.

Milé deti, veru tak, čítajte! Čítajte koľko len vládzete, čo vám očká stačia a koľko vaša fantázia dokáže nabrať do náručie. A čím viac budete čítať, tým viac vás to bude ťahať do tých najúžasnejších, najzáhadnejších a najdobrodružnejších svetov, aké si len viete predstaviť.

Nebojte sa ani starých ošúchaných kníh, nebojte sa nakuknúť cez prvé stránky, nebojte sa prekročiť prah knižníc a motať sa tam možno chvíľku aj ako stratený v lese, ale tá vaša kniha si vás vždy nájde. Sama sa vám prihovorí a svojou pôvabnou tajuplnosťou vás nechá, aby ste si ju zamilovali.

V knihách je múdrosť, poznanie a veľa veľa fantázie, vašej vlastnej jedinečnej a ničím nerušenej fantázie. A to je tá úplne najúžasnejšia vec, ktorú pri čítaní zažijete a ktorú vám nikto nemôže zobrať, no vy si ju môžete nosiť so sebou úplne všade.

Pán Kornel Földvári nám tu zanechal nielen láskavý odkaz, ale všetky knihy, ktoré ho kedy v živote sprevádzali. Ak stále premýšľate do čoho sa začítať, ak túžite po jedinečnom knihomoľskom zážitku, nadýchnuť sa vône kníh, sedieť a listovať, poznávať, objavovať, behať po rebríku až k tým najvyšším poličkám tam pri strope, lebo tam sa obyčajne skrývajú tie najlepšie knihy, nech vaše nôžku nelenia a nech sa s rozbehnú do Knižnice Kornela a Nade Földváriovcov.

Nech žije dobrodružstvo!


Foto: MB