Mikulášku, dobrý strýčku

Deti, dietka, deťúrence chytro vyčistiť čižmičky, vyleštiť ich nech sa blištia ako Polárka na nočnej oblohe, možno nezaškodí ich aj trošku vyvetrať a do okienka nastajlovať, nech Mikuláško, dobrý strýčko vidí, že sa veľmo na neho tešíme a nech nám niečo z jeho darov do čižmičiek uloží, cukríky, či čokoládky a či dáky perník sladký?

Konečne je tu opäť čas Vianočný, čas adventný a Štedrý deň sa neuveriteľne rýchlo blíži, veď dnes už druhú adventnú sviečku zapálime, a kde tu už aj medovníčky rozvoniavajú, medvedie labky, vanilkové rohlíčky či iné vianočné šmakocinky.

Ale skôr ako vianočný zvonček rozbúcha svoje srdiečko a jemnučkým cingi-lingi nám oznámi príchod Ježiška, navštívi nás milý deduško, Svätý Mikuláš, ktorý dobré deti sladkosťami obdaruje, a tie zlé si nájdu v čižmičkách uhlie ba i cibuľu. A so svätým Mikuláškom sa rozsvietia vianočné stromčeky, a tie najkrajšie básničky zo všetkých básničiek básničkovatých lietajú v povetrí medzi bielimi vločkami a rozsievajú sviatočnú náladu, radosť a úsmev. Aj keď ten Mikuláškov úsmev s pod jeho fúzov nevidíme, je rád, že zas raz mohol prísť a obdarovať nás dobrotami.

Mikulášku, dobrý strýčku,
modlím sa ti modlitbičku,
zlož tú svoju plnú tašku,
daj nám z darov tvojich trošku,
či koláča makového,
či koníka medového.
Veď ty svätý Mikuláš,
veľa dobrých darov máš.


Vitaj, vitaj Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?
Cukríky i čokoládky a či dáky perník sladký?
Celý rok sme poslúchali, aj si uši umývali.
Žiaden z nás sa nebil veru, na kolene nemal dieru.
Tak ako sme sľúbili, všetci sme sa ľúbili.
Rýchlo, rýchlo rozbaľ vrece, nikto z nás už čakať nechce.

A nedajte sa pomýliť, ten náš pravý Svätý Mikuláš v bielom plášti a so zakrútenou palicou chodieva, aj anjelika so sebou má, ba i čerta ufúľaného rohatého. No niet sa čoho obávať, ak sme bolí dobrí po celý rok a v srdiečku si pestovali láskavosť a úctu k druhým. Ak sme dobrí neboli, nuž kto vie čo nás čaká…

Prípravy sviatkov Vianočných vyžadujú občas veľa úsilia, no nenechajme sa premôcť nekonečným stresom, náhlivosťou a pocitom, že všetko musí byť perfektné. Nemusí. Nasledovné dni by nám mali priniesť potešenie a pokoj v srdiečkach a každú vec, ktorú robíme by sme si mali vychutnať, stíšiť sa a tešiť z maličkostí, ktoré sú všade okolo nás, skúsme si ich konečne všimnúť. A nikomu nedovoľte, aby vám z akéhokoľvek dôvodu či úmyslu vzal tú jedinú istotu na tomto svete, že Vianoce sú rozprávkové a skrývajú v sebe množstvo nádherných tajomstiev narodenia Božieho dieťaťa.

Ktovie, čo v čižmičkách zajtra nájdeme… jedno je však isté, dobrý strýčko Mikuláško je už na ceste a ani sa nenazdáme a Ježiško príde.


Foto: Josef Lada, kresba Svatý Mikuláš, 1932