Od Lucie do Vianoc

Tak nám trošku nasnežilo, dnes si už tretiu sviečku advetnú zapálime a pribudli aj nejaké vianočné koláčiky. Ježiško vraj prijal dočasnú predvianočnú spoluprácu so Santom, lebo veď sa nestíha. A napriek silnejúcej globalizácii a nepoľavujúcej Santovej PR invázie, sa zaviazali dodržiavať geopoliticky vplyv každého z darčekonosičov a neliezť si do kapusty a komína. Takže žiadne strachy, Ježiško príde!

Rudolf to prijal s veľkou úľavou a odhodlaním zistiť na čom lietajú Anjelici. Aké bude jeho sklamanie, keď zistí, že majú krídla a nie sú v tom žiadne miešané drinky. A Santa, ten zas vytvoril špeciálnu komisiu vytvorenú zo siedmych elfov, ktorí majú na čisto vedeckom základe skúmať ako to ten Ježiško robí, že toľko darčekov roznesie v mihu oka a nemá ani elfov plnú dedinu, ani sane, ani sobov, ani Rudolfa, ani do komína nelozí, ani nemusí ujedať z vianočných koláčikov, ani veľké brucho nemá, čo je konsekvencia predchádzajúceho konštatovania….ani nikto ho nikdy nevidí… a pritom je všade furt a stále. Výsledky predmetného výskumu sú už teraz pochybné, lebo kto by už len chcel, aby Santa zistil, že mu je celý ten jeho ansámbel zbytočný a môže to robiť sólo a elegantne, tak ako Ježiško. Nuž uvidíme.

My ale vieme, že Ježiško je náš, jediný a nespochybniteľný.

No milé deti, ale skôr ako nás navštívi Ježiško a pod stromčekom nechá prekvapení plne balíčky, čaká na nás ešte jedna nástraha. Alebo jedna tajomná biela postava, ktorá sa Lucia volá a vraj tým, ktorí sú leniví a na Vianoce sa poriadne nechystajú, dobytok uriekne ba i vás môže uniesť, kam neviem a ani to nechcem zistiť, preto sa na Vianoce usilovne pripravujem. Pamätám si, že ako deti sme vykukali Lucie z okna. Dievčence to v bielych plachtách oblečené so zamúčenými tvárami, ktoré po dedine chodili, strach mi naháňali a hrôzu v mojej dušičke vyvolávali, podobne ako smetiari, kožkári a Tonko Bližniak, dobrák s dušou čudáka, ktorí nám chodil každý rok uhlie do pivnice nahádzať, nech mu je zem ľahká.

Lucia je postava záhadná. Jedni vravia, že to bosorka najbosorovatejšia, ktorá v najdlhšiu noc roka 13. decembra zlobu robí a treba sa mať na pozore. A iní, že svätica to je, čo svetlo a nádej v lepšie časy prináša a čo sa nechcela vydať za mládenca, ktorý sa do jej oči zamiloval, tak si ich ona vylúpla a poslala mu ich v miske. Ale nebojte sa, jej viera jej oči prinavrátila a pre tento zázrak ju za bosorky považovali.

Poďme teda radšej veriť tej druhej verzii, lebo v dnešných časoch viac zloby už nepotrebujeme, skôr tu nádej v dobro. Tak, či onak, ak by sa nejaká biela dáma s metličkou vyrobenou s husacieho krídla, sviečkou či dokonca nožom zjavila pred vašim okienkom, vedzte, že kontroluje, či je poriadok a čisto doma, tvárte sa nenápadne, z očí nech vám usilovnosť žiari, no nech vám ani nenapadne priasť, šiť, prať a párať perie. A ak predsa len v zlú Luciu veríte, dajte si dnes večer veľa cesnakových dobrôt, bo to vraj zlých duchov odháňa a od tých chceme mať aspoň na Vianoce svätý pokoj.

A ešte jedna výstraha deťúrence! Lucia má oči svoje vylúpnuté všade, od dnes až do Vianoc nás bude ona strážiť a jedna povera vraví, že deťom, ktoré sa na Štedrý deň nepostia, bruška rozpára a naplní ich krúpami. 

Tak či onak, do Vianoc len 12 dní nám chýba a čas je to rozprávkovo čarovný, lebo od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.


foto zdroj: pinterest.com/imgrum.org