Keď legendy odchádzajú a iné aprílové bláznivosti

Ružový super spln, nádej na let slovenskej duše okolo Mesiaca, teplo, zimu, sneh, ľadovec aj dážď, očkovanie, horúčku, let helikoptéry Ingenuity na Marse, grónské mýty, no i smutný odchod pána Collinsa priniesol tohtoročný apríl.

28. apríla nás vo veku 90 rokov opustil pilot veliteľského modulu Apolla 11 Michael Collins. Nikdy nevstúpil na Mesiac, nevidel ani prvý „malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo“ v priamom prenose, dokonca ani nepočul slávne slová Neila Armstronga, ktoré vyriekol 20. júla 1969, pretože veliteľský modul práve prelietaval na odvrátenej strane Mesiaca bez možnosti akejkoľvek komunikácie. Pán Collins držal orbitálnu stráž a popíjal teplú kávu. „Mal som túto krásnu malú základňu, “ povedal pán Collins, keď sa ho pýtali, či sa necítil v tom momente osamotený. „Bolo to všetko moje. Bol som cisárom, jej kapitánom a bolo to dosť náročné. Mal som dokonca teplú kávu.“ Pán Genrálmajor Michael Collins, tak nech sa vám to aj na tejto ceste nebeskej medzi hviezdami dobre lieta.

26. apríla sa k nám Mesiačik náš verný súputnik priblížil o čosi bližšie a ukázal sa v krásnom šate ružových floxov, ktoré vám možno aj v záhradkách rastú a podľa ktorých ho voľakedy dávno nazvali starí americkí farmári. A zároveň bol tak blízučko, že to bolo super a tak sme si mohli oči vyočiť (podaktorí od nespavosti) na ružovom super splne. Ale ak by ste chceli ešte niečo viac super, zodvihnite svoj zrak k nebeským výšinám 26. mája o štvrtej ráno, keď bude Mesiačik od nás vzdialený len 357 300 km.

23. apríl bol deň skoro ako každý iný, no nie tak celkom, lebo toto je deň, ktorý patrí všetkým knihám, knižkám, knižočkám, knihovničkám a knižniciam a knihomoľom a … ružiam, tento deň je Svetovým dňom knihy a autorských práv. A do mojej knihovnicky pribudla Žena z Marsu a extraordonárne Grónské mýty a legendy, ktoré priniesli pred moje oči také príbehy o svoreni sveta, o Mesiaci a mesačných tvoroch, že ešte teraz sa mi rozum nie a nie upokojiť nad tým, čo tí starí Inuiti stvárali.

19. apríla sme mohli oslavit aj prvý let človekom vyrobeného stroja s vrtulkami na inej planéte, keď sa podarilo maličkej helikoptéry Ingenuity vzlietnut na Marse. Ak by ste chceli podobnú hračku, stačí mať v prasiatku našetrených 85 miliónov dolárov.

12. apríla vyšla správa, že do užšieho výberu cesty okolo Mesiaca DearMoon platenej japonskym miliardárom a plánovanú na 2023 sa dostala aj naša astrologička Miška Musilová. Tak držme palce! Lebo momentálne je to jediná možnosť, ako by sa mohla duša na Slovensku zrodená dostať do vesmíru, pretože slovenskí občania sa totiž nemôžu hlásiť do výberu astronautov, ktorý organizuje Európska vesmírna agentúra (ESA), nakoľko nie sme ani len pridruženým členom. Nuž toľko k podpore vedy a techniky u nás. No neprestávajme snívať a dúfať, vo hviezdach sa skrývajú ešte úžasné veci.

Veľa vecí plánujem nechať nedotiahnutých. Časť tajomstva, ktoré prináša život závisí od budúcich možností a tajomstvo je neuchopiteľná kvalita, ktorú ak pričasto ochutnávame začne sa vyparovať, a nasledovať bude nuda.

Michale Collins


Foto: Michael Collins, Mario De Biasi/Mondadori Portfolio via Getty Images

Zdroje: