Kde sa skrýva všetka múdrosť sveta?

Zvieratá, tvory bez rozumu, mali schôdzku. Opica im zatancovala a pretože si tancom získala obdiv, zvolili si ju zvieratá za kráľa …

Nuž a možno nie len zvieratá sa nechali očariť tancujúcou opicou a teraz dumajú, kde urobili chybu. No skutočná otázka znie, kde sa skrýva všetka múdrosť sveta? A odpoveď je samozrejme, že v knihách. Ale nie len v takých hocijakých knihách. Tak teda poznáte tú o Opici, ktorá sa stala kráľom, alebo tú Ako jalovica, koza a ovca uzavreli s levom spolok, alebo Ako somár dobehol sám seba, či tú o Dobrotivom slonovi? Nie, nie nehovorím o politickej situácii v jednej republiky, ktorá sa v samom srdci starého kontinentu nachádza, aj keď by to bol v podstate dosť presný popis. Reč je o bájkach. Bájkach, v ktorých sa skrýva múdrosť sveta a v ktorých môžete so štipkou vtipu nahliadnuť do útrob ľudskej podstaty.

S ľahkosťou s akou nastavujú bájky zrkadlo nám ľuďom tvorom hlúpym, bez prílišného moralizovania a mravokárania, je úžasne. A je neuveriteľné, že sme sa ani dodnes nepoučili z tej našej hlúposti, zadubenosti , krátkozrakosti, chamtivosti … tých vlastností máme asi neúrekom, lebo množstvo bájok, ktoré páni Ezop, Krylov či La Fontain napísali, zaplnilo niekoľko zväzkov a že sú to diela nesmrteľné netreba nikoho presviedčať, stačí ich začať čítať. S údivom a s úsmevom na tvári budete nachádzať paralely s našim každodenným životom a zistíte, že myslenie, morálka a spôsoby súčasnej spoločnosti sa príliš nelíšia od tých dávno minulých. Bystrý zrak bájkarov a ich cit pre vypovedanie životnej pravdy v pár vetách je vskutku majstrovský.

Majstrovské je aj ich spracovanie, od nádherných vydaní s ilustráciami Adolfa Borna či Zdeňka Mézla, až po skvostné spracovanie dvanástich kníh La Fontainových bájok od Zdeňka Seydla, toho Zdeňka čo pre nás aj Černú bedýnku pripravil.

Tak sa nebojte, otvorte prvú knihu bájok, čo vám príde pod ruku a nastavte si zrkadlo. Ktovie, čo v ňom uvidíte.


úvodné foto: pixabay.com

  • Ezopove bájky, Slovart, 2015, ilustrácie Adolf Born, preklad Elena Slobodová
  • Bájky, I.A.Krylov, Lidové nakladatelství Praha, 1973, ilustrácie Zdeněk Mézl, preklad Hana Vrbová
  • Bajky, Jean de La Fontaine, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1959, ilustrácie Zdenek Seydl, preklad Gustav Francl