Najdrahší môj Mesiačik…

10.marca 2021 o devätnástej hodine a dvadsiatej ôsmej minúte šamorínskeho času stredoeurópskeho, sa zo mňa stal oficiálny čakateľ, kandidát na člena posádky dearMoon, vesmírnej misie letu okolo Mesiaca. S prideleným registračným číslom a kartičkou kandidáta budem teda očakávať ďalšie podrobnosti a tešiť sa v nesmiernej pochabosti mojej mysle na to, že ťa Mesiačik môj najdrahší uvidím z blízka. Alebo aj nie.

Nuž, môj postarší dizajn, chabé technické prevedenie a umne nenáhlivá rýchlosť ma veľmi nepredurčujú na túto veľkoryso odvážnu, ba priam verneovsky dobrodružnú vesmíru cestu. Nezabudnime, že práve Jules Verne napísal jeden z ikonických románov, ktorú mi poznáme ako „Cesta na mesiac„, no v skutočnosti to boli dve knihy, prvá vyšla v roku 1865 s názvom „Zo zeme na mesiac, priama cesta za 97 hodín a 20 minút“ (De la terre à la lune, trajet direct en 97 heures 20 minutes), a druhá, voľné pokračovanie v roku 1870 s názvom „Okolo mesiaca“ (Autour de la lune). A práve okolo Mesiaca sa rozhodol Yusaka Maezawa zobrať osem odvážlivcov na prvú civilnú vesmírnu cestu na rakete Starship Elona Muska. Dúfajme teda, že Space X doladí svoje rakety a všetko bude v roku 2023 pripravené na túto vesmírnu avantúru a ohne budú mať členovia posádky len v srdciach a možno trochu v očiach ake nikde tam, kde nepatria.

V histórii ľudstva bolo na Mesiaci len 24 ľudí. Posledným človekom, ktorého noha rozvírila mesačný prach na jeho povrchu bol v roku 1972 Eugene Cernan v rámci misie Apollo 17. O tom si môžete viac prečítať v lunárnej poličke v článku „Posledný Slovák na Mesiaci„. Aj keď cieľom misie dearMoon nie je pristátie na Mesiaci, bude to po veľa rokoch jedna z ciest, ktorá dopraví človeka k Mesiacu a ešte trochu ďalej… kto vie, či sa pán Musk náhodou neinšpiroval aj chrobáčikmi z knihy Jos. Hais Týneckého „Na Mesíc a ještě dál“ z roku 1930, unikátna to výprava.

Mesiačik môj najdrahší, nedalo sa odolať takémuto pokušeniu mať aspoň na krátku chvíľu nádej, že sa uvidíme zblízka a osobne, najmä ak si mi prirástol k srdcu ako mach na kôru stromu. Ale neboj sa Mesiačik môj najdrahší, akokoľvek to dopadne, tu v Stratenej knižnici sa budeme stretávať až do konca vekov, lebo ty a pán Verne ste veľká inšpirácia a čaká nás veľa príbehov a kníh, v ktorých si práve ty tou hlavnou hviezdou. Prepáč, hlavným Mesiačikom. A len pre poriadok, o všetkých knihách tu spomínaných bude ešte veľké to rozprávanie na poličkách Stratenej knižnice.


Foto: dearmoon.earth